divendres, 31 d’agost del 2012

Una carta sobre el "Pantéon de los Caídos"


Resposta a la carta del Sr. Daniel Plana a La Comarca d’Olot que duia per nom “perquè no deixem els morts en pau?”

El senyor Daniel Plana en la seva carta anomenada "per què no deixem que els morts descansin en pau?" fa un seguit d'acusacions difamatòries contra l'equip de govern d'Olot que quasi no cal comentar perquè, més enllà de poder estar més o menys d'acord amb les nostres decisions, se’ns reconeix que durant aquest any de govern hem donat mostres de transparència, diàleg, respecte,  seny i sensibilitat.

L'avantprojecte de senyalització dels espais de la Memòria Històrica d'Olot és absolutament respectuós amb les víctimes i rigorós amb les circumstàncies i context històric de la seva mort. Abasta 3 indrets del cementiri: el Panteó dels Caiguts, l'amagada i desconeguda Fossa dels Republicans i la Fossa dels Militars; però no es limita només al cementiri sinó que inclou la Creu del Triai i el Monument als Vençuts. Les actuacions previstes són la senyalització dels espais amb plafons explicatius, la seva dignificació i l'eliminació dels símbols feixistes. A més, al cementiri es posaran uns plafons amb els noms de tots els olotins que varen perdre la vida en allò que el senyor Plana anomena "Creuada d’Alliberament del 36" (sic) sense distinció de bandositat.

Tal i com vaig explicar al senyor Plana en el Ple del mes de maig d’aquest any en el qual va presentar una moció perquè es mantingués intacta la simbologia feixista de l'esmentat Panteó (rebutjada pels 18 vots de CiU-Reagrupament, PSC i ERC contra els 3 de PxC i PP) i com vaig explicar en una breu nota a "el plafó" de març de 2012 mai ens ha passat pel cap profanar cap tomba, ni tampoc esborrar, menystenir ni manipular la memòria ni els noms de les persones que estan enterrades allà.

Nosaltres parlem de dignificar , d'explicar, de respectar i de democràcia; vostè ens està parlant, com el seu vocabulari i retòrica ens deixa veure, d'una altra cosa.

Si realment és el repòs dels morts el que el preocupa, senyor Plana, no pateixi: reposaran més en pau que mai perquè amb aquest projecte, les circumstàncies de la seva mort quedaran explicades molt millor que no pas  avui i els olotins  aprendran que varen ser víctimes innocents i que no tenien res a veure amb el feixisme que va anorrear el nostre país. Ben bé al contrari del que molts creuen avui al veure una tomba presidida per una àliga que estén les urpes  amenaçadores contra la democràcia.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada